Kies je taal

L'Archiduc

L'Archiduc
gary_smulyan2.jpg
22/03
2015
17:00

Sax Connection

Deze schitterende combinatie staat voornamelijk in het teken van het vermaarde Vanguard Jazz Orchestra. Volgens velen de beste big band op aarde. Sinds 1965 tot op de dag van vandaag speelt dit orkest iedere maandagavond in The Village Vanguard, een van de oudste en beroemdste jazzclubs van New York. In dat jaar besloten trompettist Thad Jones en drummer Mel Lewis hun verbintenis met resp. Count Basie en Stan Kenton te verbreken en in New York neer te strijken. Ze stichtten het Thad Jones-Mel Lewis Orchestra waarin de allerbeste muzikanten van de stad zich iedere maandag konden uitleven na een week routinewerk in de studio’s. Na 10 jaar vertrok Thad Jones naar Kopenhagen en werd Bob Brookmeyer zijn opvolger als componist-arrangeur in wat toen heette The Mel Lewis Orchestra. In 1990 overleed Mel Lewis en kreeg de band zijn huidige naam. Het bandbook groeit jaar na jaar en tegenwoordig is Jim McNeely de composer-in-residence. De stapel muziek naast de piano is meer dan een meter hoog: Het bandbook!

Dick Oatts is de Artistic Director en lead altist van de band waar hij sinds 1977 deel van uitmaakt. Hij is ook al sinds 1997 artist-in-residence op het Conservatorium van Amsterdam waarmee hij een van de belangrijkste leermeesters van generaties saxofonisten in Nederland is. Hij is in Europa een vaste gast bij het Stockholm Jazz Orchestra, de Danish Radio Big Band, de UMO Big Band uit Helsinki en het Metropole Orkest. Hij begeleidde, grootheden als Joe Williams, Mel Tormé, Sarah Vaughn en Ella Fitzgerald. Meer hoeft u toch niet te weten om te beseffen wat we hier in huis hebben?

Gary Smulyan was als jongkie al in de gelegenheid om het podium te delen met Chet Baker, Lee Konitz en Jimmy Knepper. Kort daarna werd hij lid van Woody Herman’s Young Thundering Herd waar hij samenspeelde met een hele troep jonge wolven: Joe Lovano, Marc Johnson, John Riley, die later ook zouden toetreden tot het Mel Lewis Orchestra. Gary zit daar sinds 1980 in als baritonsaxofonist. Hij won liefst viermaal de Down Beat Critic’s and Reader’s Poll en talloze andere onderscheidingen waaronder de Jazz Journalist’s Award for Baritone Saxophonist of the Year 2012. Hij heeft zes Grammy Awards voor werk met B.B. King, Joe Lovano, Dave Holland en het Vanguard Jazz Orchestra. In 2006 trad hij al eens op in Porgy & Bess met het Trio Rein de Graaf samen met Jan Menu eveneens op bariton. Op het jaarlijkse Jazz Journalists Association Jazz Awards Gala op 20 juni van dit jaar in de Blue Note Jazz Club in New York werd hij uitgeroepen tot Baritone Saxophonist of the Year! Zie ook de LIJST met alle winnaars van de JJA Jazz Awards 2012.

Tenorsaxofonist John Snauwaert is de initiatiefnemer van deze tournee. Wij zijn hem heel dankbaar dat hij deze grootheden naar ons podium brengt. De combinatie van een alt-, tenor- en baritonsaxofoon geeft ongekende mogelijkheden om schitterende arrangementen te spelen waarvan de heren ongetwijfeld een heleboel in hun bagage meebrengen. Bassist Bart De Nolf en drummer Bruno Castellucci staan garant voor een puike bezetting en een bevlogen optreden op ons podium.

Prijs: € 15